lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Pyszne placuszki ryżowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczne placuszki z ryżu...

Pyszne placuszki ryżowe

Składniki:

Pyszne placuszki ryżowe

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pyszne placuszki ryżowe
Do gotującego się mleka wsypać dwie szklanki ryżu i gotować do miękkości. Ugotowany ryż wymieszać z rozdrobnionym masłem za pomocą widelca. Składniki dobrze zmiksować razem. Cytrynę bardzo dobrze sparzyć, strzeć z niej skórkę i dodać do ryżu. Do ryżu dodać również cukier oraz wbić dwa całe jajka. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać. Z wymieszanej masy uformować okrągłe placuszki. Pozostałe jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Placuszki obtoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej z każdej strony. Obtoczone placuszki w bułce i jajku usmażyć na patelni z jednej i drugiej strony na złotawy kolor. Gotowe placuszki wytrzeć ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a następnie na każdy placuszek nałożyć łyżką dżem i posypać placuszki z wierzchu cukrem pudrem. Smacznego!