cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Kokardki w kurczakowym ragu' z pomarańczami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kurczakowe ragu' z mocnym pomarańczowym akcentem , to pyszny dodatek do każdego rodzaju makaronu Mamma Mia /dziś z kokardkami/

Kokardki w kurczakowym   ragu' z  pomarańczami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kokardki w kurczakowym ragu' z pomarańczami

 

  • 350 g fileta z piersi kurczaka
  • 320 g makaronu kokardki" Mamma Mia"
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 niewielka cebulka
  • mały kawałek selera naciowego
  • 1 marchewka
  • sok wyciśnięty z 2 pomarańczy

 

  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • szczypta szafranu
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • majeranek/świeży lub suszony do smaku/
  • pieprz świeżo zmielony/do smaku
  • sól /do smaku
  • kilka listków świeżego majeranku /do dekoracji
  • cząstki pomarańczy /do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Kokardki w kurczakowym ragu' z pomarańczami
-Warzywa obrać i pokroić w drobną kosteczkę. -Przełożyć na głęboką patelnię z rozgrzaną oliwą i podsmażyć. -Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę lub cienkie paseczki. -Do podsmażonych warzyw dodać kawałeczki mięsa. -Mieszając od czasu do czasu dusić mięso z warzywami przez kilka minut. -Doprawić do smaku solą i pieprzem. -Wlać wino i gotować do odparowania alkoholu. -Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy , otartą skórkę, szczyptę szafranu i kilka listków majeranku. -W międzyczasie ugotować makaron /al dente/. -Makaron przecedzić i przełożyć na patelnię z mięsem i warzywami. -Dodać 3-4 łyżki wody z ugotowanego makaronu, wymieszać i nałożyć na talerze. -Danie udekorować cząstkami pomarańczy i zielonymi listkami majeranku /lub młodego szpinaku/
Kokardki w kurczakowym   ragu' z  pomarańczami
Do kurczakowego rogu przygotowanego w-g przepisu wsypać ugotowany makaron i delikatnie wymieszać.
Kokardki w kurczakowym   ragu' z  pomarańczami
Bezpośrednio po przygotowaniu przełożyć na talerze.