Sposób przygotowania:
Warzywny kociołek z kaszą kuskus i nasionami chiaETAP 1:
Cebulę pokroić w średniej wielkość kostkę. Dynię i kalarepkę obrać ze skórki i pokroić w dosyć sporą kostkę. Cukinię również grubo pokroić. Obie papryki w średnią kostkę pokroić.
W rondlu rozgrzać olej kokosowy i dodać do niego cebulkę. Lekko zeszklić i wrzucić dynię i kalarepkę. Podsmażyć około 2 minut.
ETAP 2:
Do szklanki wody dodać sos teryiaki , dobrze wymieszać i wlać do garnka. Przykryć i dusić warzywa.
ETAP 3:
Gdy dynia i kalarepa będzie na wpół miękka, dodać cukinię oraz papryki. W razie potrzeby wlać kolejną szklankę wody. Dusić całość do miękkości. Doprawić do smaku ziołami i gyrosem,
ETAP 4:
Dodać nasiona chia i dobrze wymieszać. Gotować całość jeszcze 2 minuty i zdjąć z ognia.
W między czasie kaszę zalać taką ilością wody aby poziom sięgał 2 cm ponad kaszę, u mnie to było około 250 ml. Zostawić do całkowitego wchłonięcia i ostygnięcia. Kaszę dodać do garnka, dopiero w momencie gdy i kasza i gulasz będzie zimne. Dobrze wymieszać.
Smacznego!