Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Wątroba faszerowana po chorwacku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Podawać na gorącym półmisku, polaną tłuszczem z dodatkiem jarzyn.

Wątroba faszerowana po chorwacku

Składniki:

Wątroba faszerowana po chorwacku

 

  • 1/2 kg wątroby cielęcej, wieprzowej lub wołowej,
  • 3/4 szklanki oleju lub innego tłuszczu,
  • 10 dag posiekanego wędzonego, tłustego boczku,
  • 1 obrana cebula, drobno posiekana,
  • 2-3 łyżki tartej bułki,
  • 6 łyżek posiekanej zielonej pietruszki,
  • 1 jajo,
  • 4 łyżki gęstej śmietany,
  • sól, pieprz.

 

Sposób przygotowania:

Wątroba faszerowana po chorwacku
Wątrobę zalać mlekiem i odstawić na 4 godz. Wypłukać wątrobę, osuszyć w czystej ściereczce. W płacie wątroby zrobić nacięcie. Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem włożyć boczek, cebulę, wsypać tartą bułkę i zieloną pietruszkę, mieszając smażyć, aż cebula będzie miękka, zdjąć z ognia, wystudzić. Do nadzienia wlać ubite ze śmietaną jajo, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Nadziać wątrobę farszem, zaszyć otwór. Wątrobę przełożyć do brytfanny z mocno rozgrzanym tłuszczem, smażyć na dużym ogniu do zrumienienia, kilkakrotnie ostrożnie obrócić. Wstawić do piekarnika (180*C) i piec przez godzinę, polewając tłuszczem, pokrajać ostrym nożem w cienkie plasterki, posolić.

Tagi:

wątroba tarta