Sposób przygotowania:
Wątroba faszerowana po chorwacku
Wątrobę zalać mlekiem i odstawić na 4 godz. Wypłukać wątrobę, osuszyć w czystej ściereczce. W płacie wątroby zrobić nacięcie. Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem włożyć boczek, cebulę, wsypać tartą bułkę i zieloną pietruszkę, mieszając smażyć, aż cebula będzie miękka, zdjąć z ognia, wystudzić. Do nadzienia wlać ubite ze śmietaną jajo, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Nadziać wątrobę farszem, zaszyć otwór. Wątrobę przełożyć do brytfanny z mocno rozgrzanym tłuszczem, smażyć na dużym ogniu do zrumienienia, kilkakrotnie ostrożnie obrócić. Wstawić do piekarnika (180*C) i piec przez godzinę, polewając tłuszczem, pokrajać ostrym nożem w cienkie plasterki, posolić.