oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Wątroba na rożenkach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wątroba na rożenkach ! Ciekawe przepis !

Wątroba na rożenkach

Składniki:

Wątroba na rożenkach

 

  • 60 dag wątroba cielęca lub wieprzowa
  • 15 dag słonina
  • 3 łyżki olej sojowy
  • 3 szt suszona szałwia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Wątroba na rożenkach
Wątrobę opłukać, wyciąć przewody żółciowe, osuszyć i pokrajać na plastry grubości palca; natrzeć szałwią. Słoninę pokrajać na cienkie plastry. Na 4 rożen-ki nabić plastry wątroba na przemian z plasterkami słoniny. Smażyć krótko na patelni na silne rozgrzanym oleju; po usmażeniu posolić, popieprzyć. Podawać na rożen-kach, z duszoną kapustą włoską i ryżem ugotowanym na sypko.