Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Wątroba smażona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zawiera dużo żelaza polecana po skończonej chorobie.

Wątroba smażona

Składniki:

Wątroba smażona

 

  • 90 dag wątroba wieprzowa
  • 5 dag mąka
  • 20 dag cebula
  • 7 dag smalec
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Wątroba smażona
Wątrobę umyć, oczyścić z błon, pokroić w skośne paski,
oprószyć pieprzem i mąką usmażyć na rozgrzanym
smalcu, posolić po usmażeniu.
Cebulę obrać, opłukać, pokroić w plastry i usmażyć na
tłuszczu pozostałym od smażenia wątroby.
Wątrobę przełożyć do rondla, dodać cebulę, odrobinę wrzącej wody, przykryć i dobrze zagrzać. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.