halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Wątróbka drobiowa w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Może nie wszyscy lubią wątróbkę drobiową , ale warto czasem zjeść . Ja lubię bardzo wątróbkę drobiową.

 Wątróbka drobiowa w sosie

Składniki:

Wątróbka drobiowa w sosie

 

  • wątróbka drobiowa 60 dag
  • mleko 300 ml
  • cebula 1 sztuka
  • rosół drobiowy 300 ml
  • mąka 3 łyżki
  • olej 5 łyżek
  • sól do smaku
  • pieprz biały do smaku
  • czosnek mielony 4 szczypty

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka drobiowa w sosie
Cebulę obrać drobniutko posiekać. Wątróbkę wypłukać,usunąć tłuszcz , błonki ,zalać mlekiem, odstawić na pół godziny. Następnie osuszyć wątróbkę ręcznikiem papierowym. Rozgrzać olej w rondelku lub na dużej patelni , dodać cebulę , chwilę smażyć , dodać wątróbkę. Usmażyć z obu stron. Wyłożyć wątróbkę. Na tłuszcz po smażeniu dodać mąkę, zrobić zasmażkę. Rozprowadzić rosołem i zmiksować. Doprawić solą, czosnkiem oraz pieprzem. Włożyć do sosu wątróbkę, jeszcze chwilę podgrzać razem.