SUPERPRZEPIS

Wątróbka drobiowa w sosie pomidorowym

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Wątróbka drobiowa w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Smaczna, duszona wątróbka w sosie pomidorowym, z cebulą i czosnkiem.

Składniki:

Wątróbka drobiowa w sosie pomidorowym

 

  • wątróbka drobiowa - 500g,
  • cebula - duża,
  • czosnek - 3 ząbki,
  • przecier pomidorowy - 3-4 łyżeczki,
  • śmietana 18% - 3-4 łyżeczki,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • mąka - do obtoczenia,
  • smalec z gęsi (lub inny tłuszcz) - 2-3 łyżki,
  • majeranek.

Sposób przygotowania:

Wątróbka drobiowa w sosie pomidorowym
Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Wątróbki umyć, osuszyć. Każdy kawałek obtoczyć w mące. Zeszklić cebulę, dodać obtoczone wątróbki, podsmażyć z obu stron. W razie potrzeby dodać nieco tłuszczu. Zalać wodą, dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz. Smażyć, mieszając od czasu do czasu. Dodać cukier do smaku. Pod koniec gotowania, dodać posiekany czosnek i śmietanę, wymieszać. Przyprawić do smaku. Gdyby sos był za gęsty, uzupełnić wodą. Podawać na gorąco z pieczywem lub ziemniakami.
Wątróbka drobiowa w sosie pomidorowym
Wątróbki umyć, osuszyć. Każdy kawałek obtoczyć w mące.
Wątróbka drobiowa w sosie pomidorowym
Cebulę zeszklić, dodać obtoczone w mące wątróbki, podsmażyć
Wątróbka drobiowa w sosie pomidorowym
Podsmażoną cebulę i wątróbki zalać wodą, do powierzchni.
Wątróbka drobiowa w sosie pomidorowym
Dodać koncentrat pomidorowy, gotować. Dodać czosnek i śmietanę, przyprawić