bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Watróbka drobiowa w sosie smietanowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kremowa delikatna wątróbka

Watróbka drobiowa w sosie smietanowym

Składniki:

Watróbka drobiowa w sosie smietanowym

 

  • 500g wątróbki drobiowej
  • mąka
  • natka piertuszki
  • szklanka (niecała) bulionu
  • 150 ml śmietany do sosów
  • do smaku pieprz czarny
  • do samku Sól
  • 2 ząbki czosneku
  • 2 cebule
  • 2 łyzki masła

Sposób przygotowania:

Watróbka drobiowa w sosie smietanowym
Wątróbkę umyć, dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym, przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Masło rozgrzać w patelni, dodać cebulę pokrojona w piórka, kilka minut smażyć, przełożyć podsmażoną cebulę do rondla. Na pozostałym w patelni tłuszczu obrumienić wątróbkę, przełożyć do rondla z cebulą, dodac drobno posiekany czosnek. Całość podlać w rondlu, bulionem i dusić kilkanaście minut. Pod koniec dodac smietane, wymeizac, wrzucic natke pitruszki uzupełnic smak sosu solą i pieprzem

Tagi:

sosy