Wątróbka drobiowa to mięso delikatne, kruche i szybkie w przygotowaniu. Można ją gotować, dusić lub smażyć. Wybornie smakuje także panierowana w bułce tartej lub podawana w sosie własnym. Przed każdym przyrządzeniem, mięso należy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, oczyścić z białych włókien i pokroić na kawałki o grubości około 1 centymetra. Najdelikatniejsza w smaku jest wątróbka indycza, ale wątróbka z kurczaka jest mniejsza, bardziej miękka i soczysta. Oba gatunki mięsa wyśmienicie komponują się z cebulą i jabłkami. Wątróbka drobiowa gotowana najlepiej smakuje z puree ziemniaczanym i kiszonymi ogórkami, a smażoną wątróbkę warto podawać na chrupiącej bagietce. Ciekawym sposobem przygotowania tego rodzaju podrobów są pierogi z wątróbką drobiową oraz wątróbka drobiowa z pieczarkami serwowana z sosem śmietanowym, papryką i ryżem.
Polecane przepisy do kategorii Wątróbka drobiowa
Sortuj wg: