aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Wątróbka drobiowa w wiosennej wersji

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

A co powiecie, gdy do wątróbki zamiast cebuli dodamy szczypiorek i stworzymy jej wiosenną odsłonę. Mojej córci bardzo smakowała tak przygotowana wątróbka.

Wątróbka drobiowa w wiosennej wersji Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wątróbka drobiowa w wiosennej wersji

 

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • szczypiorek
  • 4 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • sól

Sposób przygotowania:

Wątróbka drobiowa w wiosennej wersji
Wątróbkę oczyszczamy i myjemy, dokładnie osuszamy. Do miseczki wsypujemy mąkę i obtaczamy w niej po kolei kawałki wątróbki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim wątróbki - koniecznie pod przykryciem, bo wątróbka ma to do siebie że strzela. W momencie gdy wątróbka smaży się z jednej strony, my myjemy szczypiorek i drobno kroimy. Wątróbki obracamy na drugą stronę i posypujemy je szczypiorkiem. Przykrywamy i smażymy jeszcze 3 minuty. Gotowe wątróbki przekładamy wraz ze szczypiorkiem na talerze i dopiero wtedy solimy.
Wątróbka drobiowa w wiosennej wersji
Umyte i osuszone wątróbki obtaczamy w mące.
Wątróbka drobiowa w wiosennej wersji
Przekładamy je na rozgrzany olej na patelni.
Wątróbka drobiowa w wiosennej wersji
Gdy jedna strona wątróbki usmaży się, wówczas przewracamy na drugą stronę.
Wątróbka drobiowa w wiosennej wersji
Posypujemy pokrojonym szczypiorkiem i całość smażymy jeszcze 3 minuty.