Sposób przygotowania:
Wątróbka drobiowa z cebulką
Wątróbkę myjemy, pozbywamy się żyłek etc.
Obtaczamy kawałki w mące i wrzucamy na patelnie na rozgrzany olej.
Po około minucie odwracamy.
Pokrojoną w piórka cebulę wrzucamy na wątróbkę.
Przykrywamy pokrywka. Można lekko podlac wodą - 1-2 łyżki stołowe.
Po kilku minutach ponownie obracamy, cebula znajdzie się na spodzie patelni. Przykrywamy. Dusimy do miękkości, odkrywamy. Resztki wody wyparują a cebulka się przyrumieni. Watróbka również powinna zrobić się z wierzchu chrupiąca (nie spalona! :) ) Wykłądamy na talerz, solimy i pieprzymy.
Ważne : sól tylko na końcu. Jesli wcześniej posolimy wątróbkę - będzie ona twarda!
Obtaczamy kawałki w mące i wrzucamy na patelnie na rozgrzany olej.
Po około minucie odwracamy.
Pokrojoną w piórka cebulę wrzucamy na wątróbkę.
Przykrywamy pokrywka. Można lekko podlac wodą - 1-2 łyżki stołowe.
Po kilku minutach ponownie obracamy, cebula znajdzie się na spodzie patelni. Przykrywamy. Dusimy do miękkości, odkrywamy. Resztki wody wyparują a cebulka się przyrumieni. Watróbka również powinna zrobić się z wierzchu chrupiąca (nie spalona! :) ) Wykłądamy na talerz, solimy i pieprzymy.
Ważne : sól tylko na końcu. Jesli wcześniej posolimy wątróbkę - będzie ona twarda!
elzbieta8960