eska

eska

Starszy Kucharz
[Przepisów: 36]

Wątróbka drobiowa z cebulką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Dla tych którzy uwielbiaja wątróbkę -polecam. Dla tych którzy nie .... no cóż....moze jednak?

Wątróbka drobiowa z cebulką

Składniki:

Wątróbka drobiowa z cebulką

 

  • 40 dkg wątróbki drobiowej
  • 1 duża cebula
  • mąka
  • olej lub oliwa
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Wątróbka drobiowa z cebulką
Wątróbkę myjemy, pozbywamy się żyłek etc.
Obtaczamy kawałki w mące i wrzucamy na patelnie na rozgrzany olej.
Po około minucie odwracamy.
Pokrojoną w piórka cebulę wrzucamy na wątróbkę.
Przykrywamy pokrywka. Można lekko podlac wodą - 1-2 łyżki stołowe.
Po kilku minutach ponownie obracamy, cebula znajdzie się na spodzie patelni. Przykrywamy. Dusimy do miękkości, odkrywamy. Resztki wody wyparują a cebulka się przyrumieni. Watróbka również powinna zrobić się z wierzchu chrupiąca (nie spalona! :) ) Wykłądamy na talerz, solimy i pieprzymy.

Ważne : sól tylko na końcu. Jesli wcześniej posolimy wątróbkę - będzie ona twarda!