Sposób przygotowania:
Wątróbka indycza z pieczarkami
Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i osuszamy.
Cebulę kroimy w piórka, a pieczarki po obraniu kroimy na ćwiartki.
Wstawiamy kaszę jaglaną, ryż lub ziemniaki.
Na gorącym oleju najpierw podsmażamy pieczarki z liśćmi laurowymi, po chwili dodajemy cebulę. Podsmażamy około 6 minut, często mieszamy.
Dodajemy wątróbkę, smażymy około 1 minuty i przewracamy, posypujemy pieprzem i majerankiem.
Przykrywamy pokrywką i dusimy tak około 6 minut, mieszając co jakiś czas, aby się cebula nie przypaliła.
Po tym czasie odkrywamy i smażymy jeszcze około 10 minut, ciągle co jakiś czas mieszamy. Im grubsze kawałki wątroby tym dłużej smażymy i odwrotnie.
Przed samym podaniem solimy.
Do kaszy lub ziemniaków dodajemy groszek, mieszamy całość i podajemy z wątróbką.
Cebulę kroimy w piórka, a pieczarki po obraniu kroimy na ćwiartki.
Wstawiamy kaszę jaglaną, ryż lub ziemniaki.
Na gorącym oleju najpierw podsmażamy pieczarki z liśćmi laurowymi, po chwili dodajemy cebulę. Podsmażamy około 6 minut, często mieszamy.
Dodajemy wątróbkę, smażymy około 1 minuty i przewracamy, posypujemy pieprzem i majerankiem.
Przykrywamy pokrywką i dusimy tak około 6 minut, mieszając co jakiś czas, aby się cebula nie przypaliła.
Po tym czasie odkrywamy i smażymy jeszcze około 10 minut, ciągle co jakiś czas mieszamy. Im grubsze kawałki wątroby tym dłużej smażymy i odwrotnie.
Przed samym podaniem solimy.
Do kaszy lub ziemniaków dodajemy groszek, mieszamy całość i podajemy z wątróbką.