katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Wątróbka na karmelizowanym jabłku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wątróbka podana odrobinę inaczej bo na karmelizowanym jabłku ale dodatek cebulki pozostaje na swoim miejscu.

Wątróbka na karmelizowanym jabłku Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Wątróbka na karmelizowanym jabłku

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka na karmelizowanym jabłku
Wątróbkę oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. dzielimy na połowy a następnie oprószamy pieprzem i odrobiną cynamonu. Obtaczamy w mące. Jabłka myjemy ,osuszamy i kroimy w grubsze plastry ok 1 1/2 cm.

Z jabłek wycinamy środki i jabłka troszkę oprószamy cukrem pudrem. Podsmażamy na natłuszczonej masłem patelni każdy krążek z obu stron uważając by krążki się nie rozpadły.

Zdejmujemy je z patelni i najlepiej zachować je w cieple. na patelnię dorzucamy trochę masła i kładziemy przygotowaną wątróbkę, pokrojoną cebulę i pokrojoną w paseczki paprykę.

Wszystko podsmażamy i oprószamy solą i jeszcze trochę pieprzem.

Usmażoną wątróbkę nakładamy na krążki jabłek położone na talerzu.
Wątróbka na karmelizowanym jabłku
wątróbkę oczyszczamy, myjemy i osuszamy.
Wątróbka na karmelizowanym jabłku
Podzieloną wątróbkę oprószamy lekko cynamonem i pieprzem.
Wątróbka na karmelizowanym jabłku
Jabłka kroimy w grubsze plastry i wycinamy środki.
Wątróbka na karmelizowanym jabłku
Oprószone cukrem pudrem podsmażamy na odrobinie masła i układamy na talerzu.
Wątróbka na karmelizowanym jabłku
Usmażoną wątróbkę wykładamy na przygotowane jabłka.