Sposób przygotowania:
Wątróbka na karmelizowanym jabłku
Wątróbkę oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. dzielimy na połowy a następnie oprószamy pieprzem i odrobiną cynamonu. Obtaczamy w mące. Jabłka myjemy ,osuszamy i kroimy w grubsze plastry ok 1 1/2 cm.
Z jabłek wycinamy środki i jabłka troszkę oprószamy cukrem pudrem. Podsmażamy na natłuszczonej masłem patelni każdy krążek z obu stron uważając by krążki się nie rozpadły.
Zdejmujemy je z patelni i najlepiej zachować je w cieple. na patelnię dorzucamy trochę masła i kładziemy przygotowaną wątróbkę, pokrojoną cebulę i pokrojoną w paseczki paprykę.
Wszystko podsmażamy i oprószamy solą i jeszcze trochę pieprzem.
Usmażoną wątróbkę nakładamy na krążki jabłek położone na talerzu.
Z jabłek wycinamy środki i jabłka troszkę oprószamy cukrem pudrem. Podsmażamy na natłuszczonej masłem patelni każdy krążek z obu stron uważając by krążki się nie rozpadły.
Zdejmujemy je z patelni i najlepiej zachować je w cieple. na patelnię dorzucamy trochę masła i kładziemy przygotowaną wątróbkę, pokrojoną cebulę i pokrojoną w paseczki paprykę.
Wszystko podsmażamy i oprószamy solą i jeszcze trochę pieprzem.
Usmażoną wątróbkę nakładamy na krążki jabłek położone na talerzu.
BozenaMatuszczyk
katarzynka455
Dziękuję Bożenko:) była smaczna:))