Wątróbka po żydowsku

         
ocena: 3/5 głosów: 3

Wątróbkę umyć, podzielić na duże kawałki i piec na ruszcie do czasu aż

Wątróbka po żydowsku

Składniki:

Wątróbka po żydowsku

 

  • 60 dag wątróbki wołowej
  • 2 duże cebule
  • 2 łyzki oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Wątróbka po żydowsku
Wątróbkę umyć, podzielić na duże kawałki i piec na ruszcie do czasu aż wypłynie z niej krew. Cebulę obrać i drobno posiekać. Kiedy wątróbka będzie miękka, zdjąć ją z rusztu i rozdrobnić widelcem lub przepuścić przez praskę. Cebulę połączyć z wątróbką, doprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczywem.
Jest to tradycyjny przepis ortodoksyjnych Żydów, kuchnia żydowska nie dopuszcza bowiem smażenia lub gotowania wątroby.