Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Wątróbka w sosie pomidorowym.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Koncentrat pomidorowy można zastąpić przecierem z podsmażonych pomidorów.

Wątróbka w sosie pomidorowym. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wątróbka w sosie pomidorowym.

 

  • 1/2 kg wątróbki z drobiu
  • 1 por
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Wątróbka w sosie pomidorowym.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wsypać pokrojony w krążki por i zeszklić. Na drugiej patelni rozgrzać pozostałą oliwę, włożyć oczyszczone i pokrojone na kawałki wątróbki, usmażyć. W rondelku rozgrzać łyżkę masła, dodać koncentrat pomidorowy i chwile podsmażyć. Do wątróbki dodać zeszkloną porę i koncentrat pomidorowy wymieszany z kilkoma łyżkami wody, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać i zagotować.
Wątróbka w sosie pomidorowym.
Usmażona wątróbka po przekrojeniu nie powinna być krwista.
Wątróbka w sosie pomidorowym.
Usmażoną wątróbkę połączyć z miękką porą i sosem pomidorowym.