paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Wątróbka w sosie własnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna i szybka w zrobieniu wątróbka drobiowa z cebulką w sosie na bulionie z musztardą, korniszonami i śmietaną.

Wątróbka w sosie własnym

Składniki:

Wątróbka w sosie własnym

 

  • wątróbka drobiowa 40 dag
  • cebula 3 średnie sztuki
  • bulion warzywny 3/4 szklanki
  • śmietana 2 łyżki
  • musztarda delikatesowa 1,5 łyżki
  • korniszony 2 sztuki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • mąka do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Wątróbka w sosie własnym
Oczyszczoną z żyłek i opłukaną wątróbkę panierować w mące. Usmażyć wraz z pokrojoną w kostkę cebulką. Do usmażonej wątróbki i cebuli dodać pokrojonego w kostkę korniszona i zalać bulionem. Przykryć i zmniejszyć ogień na najmniejszy dusić około 3 minut. Następnie dodać musztardę i wymieszać. Do smaku dodać sól i pieprz, wlać śmietanę i ponownie wymieszać. Wątróbkę najlepiej podawać z ziemniakami.