pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Wątróbka wołowa w sosie własnym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

często zapomniana wątróbka wołowa

Wątróbka wołowa w sosie własnym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wątróbka wołowa w sosie własnym

 

  • 1 kg wątroba wołowa,
  • 6 cebula średnia,
  • 2 łyżeczki kolendra,
  • 1 łyżeczka pieprz kolorowy ziarnisty Prymat,
  • 250 ml bulion wołowy,
  • 30 dag boczek surowy bez kości

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka wołowa w sosie własnym
Kolendrę wraz z pieprzem ucieramy w moździerzu. Cebulę kroimy w wiórki. Na suchej patelni wytapiamy boczek pokrojony w plastry grubości 2 cm. Gdy się zarumieni z dwóch stron, zdejmujemy go z patelni i wkładamy wątróbkę wołową. Smażymy z dwóch stron ok. 4 minut z każdej strony (jeśli wątróbki wcześniej nie pokroiliśmy i smażymy większe kawałki nakłuwamy ją widelcem). Po przewróceniu na drugą stronę posypujemy ją mieszanką kolendry i pieprzu. Gdy się usmaży przekładamy do boczku i na patelnię wrzucamy cebulę. Posypujemy solą i smażymy pod przykryciem do miękkości. W oddzielnym garnku z bulionem dodajemy cebulkę wraz z tłuszczem, dodajemy wątróbkę oraz boczek i dusimy pod przykryciem 7 minut. Jeśli sos nie jest zbyt gęsty zaciągamy go mąką.
Wątróbka wołowa w sosie własnym
Wątróbka wołowa w sosie własnym