gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Wątróbka w warzywach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wątróbkę wieprzową w warzywach podaję jako danie główne na obiad. Polecam ma fajny smak u jest łatwa w przygotowaniu.

Wątróbka w warzywach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wątróbka w warzywach

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka w warzywach
Kapustę białą szatkujemy i przekładamy do głębszej patelni lub garnka. Paprykę i por drobno kroimy i dodajemy do kapusty. Następnie wlewamy szklankę wody i dusimy pod przykryciem. W czasie gdy duszą się warzywa przygotowujemy wątróbkę: Wątrobę kroimy na plastry, które delikatnie rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy z każdej strony solą, pieprzem oraz przyprawą do wieprzowiny. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy przez moment z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Gdy warzywa zaczną robić się miękkie to dodajemy ketchup oraz przyprawy: sól pieprz i ostrą paprykę. Mieszamy i dusimy ok. 5 minut. Następnie połowę warzyw wykładamy do naczynia, a w pozostałych układamy podsmażoną wątróbkę , po czym przykrywamy odłożonymi warzywami. Dusimy pod przykryciem ok. 30 minut (aż wątróbka będzie miękka). Podajemy na obiad z ziemniakami.
Wątróbka w warzywach
Kapustę białą szatkujemy i przekładamy do głębszej patelni lub garnka. Paprykę i por drobno kroimy i dodajemy do kapusty. Następnie wlewamy szklankę wody i dusimy pod przykryciem.
Wątróbka w warzywach
Wątrobę kroimy na plastry, które delikatnie rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy z każdej strony solą, pieprzem oraz przyprawą do wieprzowiny.
Wątróbka w warzywach
Obtaczamy w bułce tartej i smażymy przez moment z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu.
Wątróbka w warzywach
Połowę warzyw wykładamy do naczynia, a w pozostałych układamy podsmażoną wątróbkę , po czym przykrywamy odłożonymi warzywami. Dusimy pod przykryciem ok. 30 minut.