Sposób przygotowania:
Wątróbka w warzywach 2
Wątróbkę oczyścić, osączyć, warzywa umyć, oczyścić, opłukać, rozdrobnić na tarce z dużymi otworami. Rondelek z grubym dnem posmarować Oliwą włożyć warzywa, oprószyć „lekko pieprzem, poddusić, włożyć na wierzch wątrobę, dusić pod przykry ciem na małym ogniu, w miarę potrzeby podlewając lekko wrzącą wodą. Wątróbkę posypać zmiażdżonym jałowcem. Dusić do czasu, aż straci czerwone zabarwienie, ale nie dłużej. Posolić, dodać szczyptę pieprzu. Warzywa przyprawić solą, do dać śmietanę wymieszaną z przesianą mąką, zagotować, uduszoną wątróbkę Obłożyć warzywami, posypać pietruszką i od razu podawać z do datkiem ziemniaków „z wody” surówek.