Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Wątróbka wieprzowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Nigdy nie przepadałam za wątróbką, ale powoli się do niej przekonuję.

Wątróbka wieprzowa

Składniki:

Wątróbka wieprzowa

 

  • 45 dag wątróbki wieprzowej

 

  • 2 średnie cebule

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka wieprzowa
Wątróbkę płuczemy, usuwamy błonki i kroimy na cienkie paseczki. Zalewamy mlekiem, odstawiamy na 2-3 godziny. Odcedzamy dokładnie, panierujemy w mące pszennej. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i obsmażamy na nim wątróbkę około 30 sekund z każdej strony. Podsmażoną wątróbkę ściągamy na talerz, a na patelnię wrzucamy posiekaną w półksiężyce cebulę.Smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w cienkie kawałki jabłka.Wlewamy 50 ml wody i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Dodajemy podsmażoną wątróbkę i dusimy razem przez 2 minuty. Podajemy z ulubionymi dodatkami.