Sposób przygotowania:
Wątróbka wieprzowa duszona z cebulką wg BeatyWątróbkę myjemy, wkładamy do miseczki i zalewamy mlekiem, tak aby cała była zamoczona (ja mieszam mleko z niewielką ilością wody), odstawiamy na godzinkę. Po tym czasie kroimy wątróbkę na niezbyt duże kawałki i każdy z nich obtaczamy w mące. Obsmażamy krótko z obu stron (ja smażę partiami). Wszystkie obsmażone kawałki przekładam do rondla. Cebule obieram, i kroję w niezbyt grube kawałki. Dodaję do rondla. Chwilę podsmażam razem z wątróbką i całość zalewam gorącą wodą (tak aby mięso było przykryte). Duszę do momentu aż mięso nie będzie surowe w środku (przekrawam jeden kawałek na pół i sprawdzam czy nie jest krwiste). Na koniec doprawiam do smaku. Sosu nie trzeba zagęszczać gdyż cebula częściowo się rozpadnie i spowoduje że sos będzie gęsty. Uwaga! Wątróbke solimy na sam koniec, w przeciwnym wypadku będzie twarda!
Wątróbkę da się lubić! Naprawdę! Przeczytajcie >>>