Sposób przygotowania:
Wątróbka z jabłkami z nutą majeranku
Wątróbkę płuczemy, osuszamy papierowymi ręcznikami i kroimy w mniejsze kawałki. Zalewamy ją mlekiem tak, żeby była cała zakryta, odstawiamy na godzinę. Dzięki moczeniu w mleku pozbędziemy się charakterystycznego dla wątróbki zapachu.
Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Jabłka myjemy, kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne i skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy wątróbkę. Zdejmujemy ją, a na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę. Gdy cebula będzie szklista dodajemy wątróbkę, podlewamy wodą i dusimy kilak minut.
W tym samym czasie na drugiej patelni podsmażamy jabłka, podczas smażenia posypujemy je majerankiem. Jabłka przekładamy do wątróbki i dusimy kilka minut doprawiając do smaku. Jabłka nie powinny się rozpaść, Wątróbki nie podsmażajmy zbyt długo, ani nie duśmy zbyt długo, żeby nie była za twarda. Smacznego ;)
Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Jabłka myjemy, kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne i skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy wątróbkę. Zdejmujemy ją, a na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę. Gdy cebula będzie szklista dodajemy wątróbkę, podlewamy wodą i dusimy kilak minut.
W tym samym czasie na drugiej patelni podsmażamy jabłka, podczas smażenia posypujemy je majerankiem. Jabłka przekładamy do wątróbki i dusimy kilka minut doprawiając do smaku. Jabłka nie powinny się rozpaść, Wątróbki nie podsmażajmy zbyt długo, ani nie duśmy zbyt długo, żeby nie była za twarda. Smacznego ;)
kołczu
gosia56
edytaha