Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Wątróbka z kiełbaską i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wątróbka z kiełbaską i pieczarkami duszona w rosole

Wątróbka z kiełbaską i grzybami

Składniki:

Wątróbka z kiełbaską i grzybami

 

  • 1/2 kg wątróbek drobiowych
  • 1 cebula
  • 1/2 kiełbasy podwawelskiej
  • 20 dkg pieczarek
  • 1,5 szklanki rosołu drobiowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1 szczypta majeranku
  • oliwa do smażenia
  • mąka pszenna do panierowania

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka z kiełbaską i grzybami
Wątróbki popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem i panierować w mące. Obsmażyć na rumiano z obu stron i przełożyć na talerz. Na pozostały tłuszcze ze smażenia dodać pieczarki ,kiełbaskę pokrojoną w plasterki i cebulę w pół krążki.Smażyć do zeszklenia się cebuli ,podlać rosołem i dusić przez ok. 10 minut.Doprawić majerankiem ,natką,solą,pieprzem do smaku i włożyć wątróbkę . Dusić jeszcze przez ok. 5 minut i podawać .