Sposób przygotowania:
Piernik czekoladowy z choinkamiPrzygotowanie ciasta:
W rondelku topimy masło, połamaną czekoladę i miód. Gdy wszystko się rozpuści ściągamy z ognia. Dodajemy mleko i dokładnie mieszamy.
Osobno ubijamy jajka z cukrem.
Suche składniki przesiewamy razem.
Wszystkie przygotowane składniki suche i mokre oraz przestudzoną masę czekoladową miksujemy chwilę razem.
Pieczenie ciasta:
Przygotowane ciasto wlewamy do dużej tortownicy o średnicy 28 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok.50 min. do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika z tortownicą . Studzimy chwilę. Następnie ściągamy ostrożnie obręcz.
Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Przygotowanie polewy z czekolady na choinkij:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną białą czekoladę.
Ściągamy naczynie z rozpuszczoną czekoladą i mieszając rózgą dodajemy odrobinę zielonego barwnika spożywczego.
Lekko studzimy.
Ozdabianie wafelków:
Przestudzoną zieloną czekoladą smarujemy za pomocą pędzla całą zewnętrzną powierzchnię waflowych kubeczków.
Ozdabiamy je cukrowymi posypkami według swojego pomysłu. Tak przygotowane choinki układamy na papierze do pieczenia ciast.
Na wierzchu każdej choinki mocujemy gwiazdkę z czekolady.
Gotowe choinki przenosimy ostrożnie do chłodnego miejsca aby czekolada dobrze zastygła.
Etap końcowy:
Wystudzone ciasto polewamy polewą czekoladową przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Zanim całkowicie zastygnie umieszczamy na polewie choinki.
Ciasto chłodzimy parę godzin do momentu aż polewa na cieście całkowicie zastygnie.
Przed podaniem posypujemy ciasto z choinkami delikatnie cukrem pudrem.