SUPERPRZEPIS

Wątróbka z truskawkową salsą

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Wątróbka z truskawkową salsą

Wątróbka i truskawki to niewątpliwie pyszny duet! Nawet jeśli nie jesteście zwolennikami nietypowych połączeń to danie na prawdę polecam!!!

Składniki:

Wątróbka z truskawkową salsą

Wątróbka

Salsa

Sposób przygotowania:

Wątróbka z truskawkową salsą

Etap 1

Wątróbka z truskawkową salsą
Wątróbkę dokładnie przepłukujemy i odsączamy

Wątróbkę dokładnie przepłukujemy i odsączamy. Gotową rozkładamy i oprószamy świeżo mielonym pieprzem oraz solą.

Etap 2

Wątróbka z truskawkową salsą
Wątróbkę panierujemy i smażymy z dwóch stron do zrumienienia

Każdą z wątróbek kolejno maczamy w mące, jajku i bułce tartej (panierujemy). Tak przygotowane wykładamy na rozgrzany olej i smażymy z dwóch stron do zrumienienia.

Etap 3

Wątróbka z truskawkową salsą
Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Między czasie przygotowujemy truskawkową salsę.

Etap 4

Wątróbka z truskawkową salsą
Cebule rumienimy, nastepnie dodajemy miód i cytrynowy pieprz

Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Delikatnie rumienimy ją na oleju. Następnie dodajemy miód i cytrynowy pieprz.

Etap 5

Wątróbka z truskawkową salsą
na koniec dodajemy przekrojone na połowę truskawki

Truskawki przekrawamy na połowę i dodajemy do cebuli. Całość smażymy około 5 minut, by truskawki puściły sok i delikatnie zmiękły. Salsę doprawiamy do smaku pieprzem cayenne i solą.
Wątróbki układamy na liściach sałaty. Na wierzch wykładamy truskawkowy sos. Podajemy!