beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Wątróbka zapiekana z  jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Wątróbka zapiekana z  jabłkami

Składniki:

Wątróbka zapiekana z  jabłkami

 

  • 50 dag wątróbki wieprzowej lub drobiowej,
  • 50 dag jabłek,
  • 1  dag tłuszczu do smażenia,
  • 5  dag mąki,
  • 2  średniej wielkości cebule,
  • pieprz, sól,
  • natka pietruszki,
  • listki laurowe

Sposób przygotowania:

Wątróbka zapiekana z  jabłkami
Jabłka umyć, przekroić na pół i  oczyścić z  gniazd nasiennych, posypać listkiem laurowym, umieścić w  piekarniku i  lekko podpiec na małym ogniu. Wątróbkę starannie
umyć, pokroić na plasterki, oprószyć mąką, po czym zrumienić na patelni. W końcu smażenia dodać do smaku sól i  pieprz. Cebulę umyć, obrać, opłukać, poszatkować i  zrumienić na patelni. Plasterki wątróbki umieścić na jabłkach, następnie na wątróbce ułożyć podsmażoną cebulę
i  wstawić do rozgrzanego piekarnika na kilka minut. Podawać z  gotowanymi ziemniakami i  surówką z  białej kapusty.