pasjonatka

pasjonatka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 86]

Wątróbki zawijane w boczek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna wątróbka zawijana w boczek

Wątróbki zawijane w boczek

Składniki:

Wątróbki zawijane w boczek

 

  • olej – do smażenia,
  • wątróbka drobiowa – 60 dag,
  • boczek wędzony – kilkanaście dłuższych plastrów,
  • cebula – 2 duże sztuki,
  • dżem brzoskwiniowy – 2 łyżki,
  • suszone śliski – kilkanaście sztuk,
  • papryka ostra sproszkowana – do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Wątróbki zawijane w boczek
Do tego dania potrzebne nam będą małe wykałaczki. Wątróbkę oczyszczamy. Następnie przekrawamy na pół i podsmażamy chwilkę na patelni z dwóch stron. Pozostawiamy do przestygnięcia. Bierzemy plasterek boczku. Na jego końcu układamy jedną sztukę wątróbki, na to śliwkę po czym zwinąć w roladkę. Po środku każdej roladki wbijamy wykałaczkę, aby się nie rozwinęła. Czynność powtarzamy aż do wyczerpania składników. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Patelnię wylewamy olejem, przekładamy cebulę i roladki, po czym mażymy z każdej strony. Pod koniec smażenia dodajemy dżem i ostrą paprykę. Składniki dokładnie mieszamy. Danie podajemy na ciepło.