Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Kotleciki wieprzowe w plastrach boczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Kotleciki wieprzowe z mięsa mielonego nie muszą być nudne. Można dodać do nich wiele dodatków lub owinąć je np plastrami boczku.

Kotleciki wieprzowe  w plastrach boczku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki wieprzowe w plastrach boczku

 

  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki czubricy
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia
  • 6 plastrów boczku parzonego – długie plastry

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki wieprzowe w plastrach boczku
Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy czubricę, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartę oraz sól i pieprz i wyrabiamy na jednolitą masę mięsną. Z masy mięsnej formujemy 6 kotlecików, które formujemy w wałeczki. Na plastrze boczku układamy kotlecik, który dość ciasno nim owijamy. Smażymy na rozgrzanym oleju z wszystkich stron do zarumienienia.
Kotleciki wieprzowe  w plastrach boczku
Etap 1 do miski przekładamy składniki na masę mięsną
Kotleciki wieprzowe  w plastrach boczku
Etap 2 formujemy kotleciki wieprzowe - wałeczki
Kotleciki wieprzowe  w plastrach boczku
Etap 3 kotlecik układamy na plastrze boczku i zwijamy
Kotleciki wieprzowe  w plastrach boczku
Etap 4 przekładamy na rozgrzany olej i smażymy