Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zamarynowane kotleciki mielone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kotleciki z mielonej wieprzowiny w innej odsłonie.

Zamarynowane kotleciki mielone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zamarynowane kotleciki mielone

 

  • 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • pieprz do smaku
  • 1 małe jajko
  • 1/2 cebuli
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • Marynata:
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 3 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięs
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zamarynowane kotleciki mielone
Do mięsa (użyłam zmielonej łopatki) dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, pieprz, przyprawę w płynie i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Z mięsnej masy uformować niezbyt duże kotleciki. Musztardę przełożyć do miseczki. Dodać do niej wyciśnięty czosnek, paprykę, zioła, sos sojowy i przyprawę do mięs. Wszystko dokładnie wymieszać. Każdy kotlecik dokładnie posmarować marynatą, ułożyć na talerzu. Talerz z kotlecikami w marynacie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie zamarynowane kotleciki kłaść na rozgrzany na patelni olej. Smażyć na małym ogniu, na rumiano z obu stron.
Zamarynowane kotleciki mielone
Zmielona łopatka wieprzowa z dodatkiem bułki tartej jajka cebuli i przypraw.
Zamarynowane kotleciki mielone
Niezbyt duże kotleciki uformowane z mięsnej masy.
Zamarynowane kotleciki mielone
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miseczki.
Zamarynowane kotleciki mielone
Każdy kotlecik posmarowany z obu stron marynatą.