ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Wędlina domowa - golonka wielkanocna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lubię zaskoczyć rodzinę. Golonka wielkanocna dobrze wygląda i dobrze smakuje. Ma fajny kolor wędzonego mięsa, a nie jest wędzona. Polecam.

Wędlina domowa - golonka wielkanocna Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wędlina domowa - golonka wielkanocna

 

  • 1,2 kg - golonka wieprzowa tylna
  • ok. 300 g - filet z kurczaka
  • marchewka

 

  • 3 cebule w łupinach
  • garść łupin z cebuli
  • marchewka
  • kawałek selera
  • mała pietruszka
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach
  • łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Wędlina domowa - golonka wielkanocna

ETAP 1:

Cebuli nie obierać i każdą przekroić na pól Marchewkę, selera, pietruszkę obrać, umyć. Warzywa, łupiny cebuli umieścić w garnku i zalać wodą. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotować ok. 15 min.

Golonkę oczyścić, umyć, osuszyć. Usunąć kość. Mięso rozłożyć, lekko rozbić tłuczkiem. Posypać lekko solą. Filet z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć. Rozkroić w poprzek na dwa kawałki i lekko rozbić. Posolić. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie paski, najlepiej przy pomocy obieraczki.

Na golonce ułożyć paski marchewki, a na marchewce filet z kurczaka. Zwinąć. Zasznurować grubym bawełnianym sznurkiem, tak jak to się robi z szynką. Tak przygotowaną golonkę włożyć do garnka z warzywami. Gotować na wolnym ogniu ok. 2 godz.

W czasie gotowania, golonka musi być cała pod wodą. Po ugotowaniu, mięso wyjąć z garnka. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Zdjąć sznurki i można kroić na plastry.


Mięso ma ładny, ciemny kolor, jak z wędzarni. Smakuje wybornie. Smacznego.

Wędlina domowa - golonka wielkanocna
Wędlina domowa - golonka nadziewana kurczakiem
Wędlina domowa - golonka wielkanocna
Filet z kurczaka przygotowany do nadziania golonki