edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 991]

SUPERPRZEPIS

Wędlina drobiowo wieprzowa z szynkowara

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowa wędlinka z mieszanego mięsa drobiowo wieprzowego nie tylko apetycznie wygląda, ale przede wszystkim rewelacyjnie smakuje. Polecam :)

Wędlina drobiowo wieprzowa z szynkowara

Składniki:

Wędlina drobiowo wieprzowa z szynkowara

Składniki na szynkowar o pojemności 1,5 kg:

  • 50 dag grubo mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
  • 50 dag mięsa z udźca kurczaka bez kości i skóry
  • 3 płaskie łyżeczki soli peklowej (18g)
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy do mięsa wieprzowego (skład na końcu przepisu)
  • czosnek granulowany (wg uznania – u mnie duża szczypta)
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Wędlina drobiowo wieprzowa z szynkowara

1.

Wędlina drobiowo wieprzowa z szynkowara
Mięso z udźca kurczaka pokroić na mniejsze kawałki.

Do miski przełożyć mieloną łopatkę i pokrojone na mniejsze kawałki mięso kurczaka.

2.

Wędlina drobiowo wieprzowa z szynkowara
Do mięsa dodać przyprawy, żelatynę i wodę.

Do miski z mięsem dodać przyprawy i żelatynę, wlać wodę.

3.

Wędlina drobiowo wieprzowa z szynkowara
Mięso i przyprawy dokładnie wymieszać dłonią.

Masę mięsną dokładnie wymieszać.

4.

Wędlina drobiowo wieprzowa z szynkowara
Masą napelnić woreczek umieszczony w szynkowarze.

Masą napełnić woreczek dokładnie ją ugniatając, aby nie pozostały wolne przestrzenie.

Woreczek zakręcić, umieścić w szynkowarze, zamknąć.
0
Szynkowar odstawić do lodówki na minimum 24 godziny.

5.

Po tym czasie wstawić do wyłożonego ściereczką garnka i zalać zimną wodą na wysokość ok. 2 cm poniżej przykrywki szynkowara.

Gotować 90 minut w temperaturze nie przekraczającej 90 stopni, licząc od momentu osiągnięcia tej temperatury przez wodę.

Odstawić do wystudzenia. Wyjąć z szynkowara, zabezpieczyć przed wysychaniem i schłodzić w lodówce.

SKŁAD PRZYPRAWY DO MIĘSA WIEPRZOWEGO:

sól, czosnek, gorczyca, kminek, kolendra, majeranek, papryka słodka, cząber, chili, rozmaryn.

Tagi:

mięso