Sposób przygotowania:
Wędlina drobiowo wieprzowa z szynkowara1.
Do miski przełożyć mieloną łopatkę i pokrojone na mniejsze kawałki mięso kurczaka.
2.
Do miski z mięsem dodać przyprawy i żelatynę, wlać wodę.
3.
Masę mięsną dokładnie wymieszać.
4.
Masą napełnić woreczek dokładnie ją ugniatając, aby nie pozostały wolne przestrzenie.
Woreczek zakręcić, umieścić w szynkowarze, zamknąć.
0
Szynkowar odstawić do lodówki na minimum 24 godziny.
5.
Po tym czasie wstawić do wyłożonego ściereczką garnka i zalać zimną wodą na wysokość ok. 2 cm poniżej przykrywki szynkowara.
Gotować 90 minut w temperaturze nie przekraczającej 90 stopni, licząc od momentu osiągnięcia tej temperatury przez wodę.
Odstawić do wystudzenia. Wyjąć z szynkowara, zabezpieczyć przed wysychaniem i schłodzić w lodówce.
SKŁAD PRZYPRAWY DO MIĘSA WIEPRZOWEGO:
sól, czosnek, gorczyca, kminek, kolendra, majeranek, papryka słodka, cząber, chili, rozmaryn.