Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Wędzone udka.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Długo wędzone udka, są aromatyczne i nie wymagają dodatkowej obróbki termicznej.

Wędzone udka.

Składniki:

Wędzone udka.

 

  • 10 sztuk udek z kurczaka
  • 2 łyżki soli
  • łyżka pieprzu

 

Sposób przygotowania:

Wędzone udka.
Udka dokładnie płuczemy, obieramy z niepotrzebnego tłuszczu i wszelkich resztek. Za pomocą ręczników papierowych osuszamy z nadmiaru wilgoci. Sól mieszamy razem z pieprzem i taką mieszanką nacieramy udka, szczelnie zamykamy i odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia myjemy mięso pod bieżącą wodą usuwając dokładnie sól i pieprz. Znów osuszamy. Wędzimy najlepiej drewnem dębowym lub śliwkowym około 3 godzin. Po uwędzeniu rozkładamy alby ostygły.