Sposób przygotowania:
Weekendowe drożdżowe ciasto z truskawkamiCiasto:
Mąkę przesiewam do miski, dodaję zmieszane cukry oraz szczyptę soli i suche drożdże, mieszam wbijam jajka i dodaję żółtko, wlewam ciepłe mleko i wyrobiłam ręką ciasto, dodaję ostudzone rozpuszczone masło, ponownie zagniatam, przykrywam ciasto ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia-około 1 godziny.
Kruszonka:
Mąkę mieszam z brązowym cukrem, dodaję wiórki zimnego masła, rozcieram w palcach-kruszonka ma pozostać sypka.
ETAP 3:
Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie części, wykładam ciasto do dwóch form keksowych ja miałam papierowe których nie trzeba natłuszczać-każde inne wysmarować masłem oprócz silikonowych. Na wierzchu rozkładam umyte, osuszone i pokrojone na kawałki truskawki.
ETAP 4:
Na wierzchu posypuję grubo kruszonką, odstawiam na 15-20 minut aby ciasto podrosło, piekę około 25-30 minut w temp 170*c na grzaniu góra dół.
Słodkich wypieków!