eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Ciasto drożdżowe Eli z truskawkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pyszne sezonowe ciasto.Warto upiec.

Ciasto drożdżowe Eli z truskawkami

Składniki:

Ciasto drożdżowe Eli z truskawkami

 

 

  • Posypka:
  • 30 dkg masła miękkiego
  • 1 szklanka cukru
  • mąki tyle ile się wgniecie
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe Eli z truskawkami
Wszystkie składniki posypki razem zagnieść.

Mleko podgrzać(nie może być gorące,bo drożdże nie wyrosną),wkruszyć drożdże,dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki,wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Margarynę rozpuścić i ostudzić.Mąkę przesiać,dodać cukier,jajka,sól i zaczyn drożdżowy.Dobrze wyrobić ciasto,wlać margarynę i jeszcze wyrabiać,aż ciasto będzie odchodzić od ręki.Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Truskawki umyć,odsączyć,usunąć szypółki i większe przekroić.Ciasto wyłożyć na 3 blachy(jeżeli ktoś lubi wysokie,to na dwie)wyłożone pergaminem,na górę ułożyć truskawki,posypkę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni(z termoobiegiem 160-można piec wszystkie blachy razem)przez około 40 minut.Zimny kołocz posypać cukrem pudrem.Smacznego!

Ciasto można zamrozić.Po odmrożeniu jest jak świeżo upieczone.