Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe Eli z truskawkami
Wszystkie składniki posypki razem zagnieść.
Mleko podgrzać(nie może być gorące,bo drożdże nie wyrosną),wkruszyć drożdże,dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki,wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Margarynę rozpuścić i ostudzić.Mąkę przesiać,dodać cukier,jajka,sól i zaczyn drożdżowy.Dobrze wyrobić ciasto,wlać margarynę i jeszcze wyrabiać,aż ciasto będzie odchodzić od ręki.Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Truskawki umyć,odsączyć,usunąć szypółki i większe przekroić.Ciasto wyłożyć na 3 blachy(jeżeli ktoś lubi wysokie,to na dwie)wyłożone pergaminem,na górę ułożyć truskawki,posypkę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni(z termoobiegiem 160-można piec wszystkie blachy razem)przez około 40 minut.Zimny kołocz posypać cukrem pudrem.Smacznego!
Ciasto można zamrozić.Po odmrożeniu jest jak świeżo upieczone.
Mleko podgrzać(nie może być gorące,bo drożdże nie wyrosną),wkruszyć drożdże,dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki,wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Margarynę rozpuścić i ostudzić.Mąkę przesiać,dodać cukier,jajka,sól i zaczyn drożdżowy.Dobrze wyrobić ciasto,wlać margarynę i jeszcze wyrabiać,aż ciasto będzie odchodzić od ręki.Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Truskawki umyć,odsączyć,usunąć szypółki i większe przekroić.Ciasto wyłożyć na 3 blachy(jeżeli ktoś lubi wysokie,to na dwie)wyłożone pergaminem,na górę ułożyć truskawki,posypkę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni(z termoobiegiem 160-można piec wszystkie blachy razem)przez około 40 minut.Zimny kołocz posypać cukrem pudrem.Smacznego!
Ciasto można zamrozić.Po odmrożeniu jest jak świeżo upieczone.
msewka
Natala1210
luna
Marika_1961