WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 846]

Wegańskie pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierniczki nie tylko dla wegan. Bardzo kruche, od razu miękkie, pełne korzennego, świątecznego aromatu.

Wegańskie pierniczki

Składniki:

Wegańskie pierniczki

 

  • 450 g mąki
  • 0,5 szkl wody
  • 100 g oleju kokosowego
  • 250 g cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 duża łyżka domowej przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • przybory do ozdabiania

Sposób przygotowania:

Wegańskie pierniczki

Ciasto

Wegańskie pierniczki
Ciasto powinno być elastyczne i dość zwarte.

Cukier ucieramy z olejem kokosowym. Dolewamy wodę, wsypujemy mąkę, kakao, wodę i wszystkie pozostałe przyprawy.

Dokładnie wyrabiamy zwarte i elastyczne ciasto.

Odstawiamy na 0,5 godziny do lodówki.

Wałkowanie

Wegańskie pierniczki
Ciasto można lekko podsypywać mąką przy wałkowaniu.

Ciasto dzielimy na części i wałkujemy na grubość ok 2 mm.

Wykrawamy dowolne kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie

Wegańskie pierniczki
Pierniczki pieczemy ok 10 minut w 180 stopniach.

Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 10 minut. Studzimy dokładnie i gdy są już zimne, dowolnie dekorujemy.