jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Wegańskie poduszeczki z pieczarkami.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Poduszeczki mogą stanowić przekąskę lub być dodatkiem do barszczu.

Wegańskie poduszeczki z pieczarkami. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wegańskie poduszeczki z pieczarkami.

 

 

 

Sposób przygotowania:

Wegańskie poduszeczki z pieczarkami.
Do miseczki wlewamy 100 ml letniej wody, dodajemy cukier, pokruszone drożdże i kilka łyżek mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 10 minutach, gdy drożdże "ruszą" dodajemy pozostałe składniki ciasta (wodę,2 łyżki oleju,mąkę,orzechy, sól i oregano) - wyrabiamy ciasto ok 5 minut i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na pizzę Pieczarki czyścimy, kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i siekamy. Na 1 łyżce oleju przesmażamy cebulę z pieczarkami, doprawiamy solą i obficie pieprzem.Studzimy. Rozwałkowujemy placek na grubość ok 1 cm.Kroimy go na kwadraty. Na każdy prostokąt nakładamy farsz z pieczarek i plasterki serka sojowego, składamy ciasto w kwadrat i widelcem sklejamy brzegiem. Układamy poduszeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy poduszeczki w temp. 180 st.C do chwili, aż lekko się zarumienią, a patyczek będzie po nakłuciu będzie suchy. Dekorujemy poduszeczki sosem pomidorowym. Takie poduszeczki mogą być przekąską lub dodatkiem do barszczyku.
Wegańskie poduszeczki z pieczarkami.
Pieczarki z cebulą przesmażamy na rozgrzanym oleju.
Wegańskie poduszeczki z pieczarkami.
Rozwałkujemy ciasto i kroimy je na prostokąty wielkości podwójnych kwadratów
Wegańskie poduszeczki z pieczarkami.
Brzegi poduszek ściskamy widelcem i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wegańskie poduszeczki z pieczarkami.
Poduszki po ostudzeniu dekorujemy sosem pomidorowym

Tagi:

sosy