Sposób przygotowania:
Wegańskie poduszeczki z pieczarkami.
Do miseczki wlewamy 100 ml letniej wody, dodajemy cukier, pokruszone drożdże i kilka łyżek mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 10 minutach, gdy drożdże "ruszą" dodajemy pozostałe składniki ciasta (wodę,2 łyżki oleju,mąkę,orzechy, sól i oregano) - wyrabiamy ciasto ok 5 minut i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na pizzę Pieczarki czyścimy, kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i siekamy. Na 1 łyżce oleju przesmażamy cebulę z pieczarkami, doprawiamy solą i obficie pieprzem.Studzimy. Rozwałkowujemy placek na grubość ok 1 cm.Kroimy go na kwadraty. Na każdy prostokąt nakładamy farsz z pieczarek i plasterki serka sojowego, składamy ciasto w kwadrat i widelcem sklejamy brzegiem. Układamy poduszeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy poduszeczki w temp. 180 st.C do chwili, aż lekko się zarumienią, a patyczek będzie po nakłuciu będzie suchy. Dekorujemy poduszeczki sosem pomidorowym. Takie poduszeczki mogą być przekąską lub dodatkiem do barszczyku.
Natala1210