izab

izab

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Wegetariańskie paszteciki z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Odkąd moja córka przeszłą na wegetarianizm ciężko było mi znaleźć danie, które zrobiło by wrażenie zarówno na tej części rodziny ,która je mięso i na tych którzy nie tkną nic ci ma oczy ;-). Paszteciki z soczewicą to właśnie potrawa dla każdego !

Wegetariańskie paszteciki z soczewicą

Składniki:

Wegetariańskie paszteciki z soczewicą

Składniki na ciasto.

Składniki na farsz.

  • dwie garście zielonej soczewicy ,
  • cebula,
  • marchewka,
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy typu majeranek

Sposób przygotowania:

Wegetariańskie paszteciki z soczewicą

ETAP 1:

Z mleka, drożdży, cukru oraz dwóch łyżek mąki robimy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę, potem dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto, które odstawiamy do lodówki na kolejną godzinę.

Soczewicę gotujemy i dodajemy do usmażonej cebuli ze startą marchewką.
Ciasto dzielimy na dwie kulki, rozkawałkowujemy na prostokąt, układamy farsz, zwijamy w rulon i kroimy pod kontem.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez 20 minut.
Polecam i życzę smacznego.