anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Krucho - drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Paszteciki z kiszonej kapusty i suszonych leśnych grzybów w cieście krucho – drożdżowym świetnie smakują do wigilijnego barszczu.

Krucho - drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami

Składniki:

Krucho - drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami

 

 

  • FARSZ DO PASZTECIKÓW:
  • grzyby suszone – 1 garść
  • kapusta kiszona – 300 g
  • cebula – 1 szt.
  • sól – do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
  • kminek mielony – 1/2 łyżeczki
  • majeranek – 1 łyżeczka
  • olej – do smażenia

 

  • PONADTO:
  • żółtko – do smarowania pasztecików
  • śmietana – 1 łyżka
  • sezam biały – 1 łyżka
  • sezam czarny – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Krucho - drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami
FARSZ DO PASZTECIKÓW: grzyby starannie wypłukać, zalać wodą i odstawić na kilka godzin. Następnie ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Ostudzić, odsączyć na sitku i bardzo drobno posiekać. Kiszoną kapustę przełożyć do garnka, wlać wodę i zagotować. Dodać kminek i gotować, aż kapusta będzie miękka. Odstawić do ostygnięcia, następnie starannie odcisnąć wodę, a kapustę posiekać. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać i usmażyć na oleju. Kapustę, grzyby i cebulę wymieszać, dodać sól, pieprz, majeranek i bardzo dokładnie wymieszać. CIASTO: mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem. Dodać wyrośnięte drożdże, jajka, śmietanę, proszek do pieczenia i sól. Zagnieść ciasto, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt , na środku każdego układać farsz, ciasto zwijać w wałeczek, który następnie pokroić podobnie jak kopytka. Paszteciki układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarować żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną i posypać sezamem. Piec w nagrzanym do 180°C do lekkiego zrumienienia. *przepis na ciasto do tych pasztecików znalazłam na jednym z portali kulinarnych u @ben-ka.