bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: "Z Berniką przez kuchnie świata"

Węgierski gulasz z kociołka

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Węgierski gulasz prosto z kociołka

Węgierski gulasz z kociołka

Składniki:

Węgierski gulasz z kociołka

 

  • Mięso gulaszowe (karkówka, łopatka lub inne) około 1,5 kg,
  • słoniny 20 dag,
  • boczek 20 dag,
  • cebula 2 szt.,
  • pietruszka 2 szt.
  • marchewka 2 szt.,
  • ziemniaki (w zależności od ilości głodomorów) 1 kg,
  • papryka czerwona lub inna, ale surowa 3 szt.
  • Przyprawy: kminek, czosnek, przecier pomidorowy, papryka mielona, sól, pieprz,
  • przyprawa do gulaszu w tubce pikantna
  • chleb
  • oryginalny kociołek węgierski

 

 

Sposób przygotowania:

Węgierski gulasz z kociołka
Słoninę pokroić w kostkę wrzucić do kociołka. Jak się stopi dodać posiekaną cebule, pokrojony boczek. Gdy cebula będzie złota dodać mięso (wcześniej pokrojone, wymieszane z kminkiem i czosnkiem ) zamieszać łychą. Następnie dosypujmy pieprzu i soli, zmieloną papryke której nie należy żałować, zalewamy wodą i gotujemy około 30-40 min. Następnie dodajemy pokrojoną pietruszkę, marchewkę, dalej gotujemy mieszając od czasu do czasu. Jak jesteśmy pewni, że mięso już dochodzi, dodajemy pokrojone ziemniaki w kostkę i teraz dopiero doproawiamy solą. Pod koniec gotowania ziemniaków dodajemy paprykę również pokrojoną w kostkę i przecier pomidorowy, przyprawę gulaszową. Cały czas pamiętac by nasz gulasz się nie rozgotował, bo to ma być danie kruchutkie a nie mamałyga. Podajemy z bialym pieczywem oraz czerwonym węgierskim winem. Smacznego.