marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Węgierski puszek.

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wyrobić składniki na kruche ciasto i upiec w temp.200 st.C.Przy- -rządzić nadzienie z jogurtu,jaj,cukru,ubić pianę,osobno kremówkę.Zmieszać.

Węgierski puszek.

Składniki:

Węgierski puszek.

 

  • 20 dag.mąki,
  • 20 dag.masła,
  • 1/8 szklanki zimnego mleka,
  • łyżeczka płaska proszku do pieczenia,
  • sól,
  • 1 żółtko,
  • szczypta cynamonu,
  • bułka tarta.
  • Nadzienie:
  • 2 kubki jogurtu naturalnego,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka śmietany kremówki,
  • 10 cukru,
  • sok i skórka otarta z cytryny,
  • 2-3 łyżeczki dowolnego dżemu,
  • 3-4 łyżki polewy czekoladowej na wierzch lub wiórków czekoladowych na posypkę.

 

 

Sposób przygotowania:

Węgierski puszek.
Z podanych składników wyrobić gładkie,elastyczne ciasto,zagnieść, rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną blaszkę do tartej i wysypaną bułką tartą.Nakłuć widelcem ciasto i wstawić je do piekarnika zimnego,który dopiero potem nagrzać do 180 st.C i piec ok.25-30 min.Sporządzić krem jogurtowy,ucierając żółtka z cukrem,a jogurt z sokiem i skórką otartą z cytryny.Białka ubić z odrobiną soli,potem kremówkę osobno i połączyć wszystko razem. Podpieczony spód posmarować dżemem i wyłożyć na to krem jog- -urtowy.Przyrządzić polewę podgrzewając ją w kąpieli wodnej i jak ostygnie polewać przez tulejkę z papieru po wierzchu ciasta z na- -dzieniem,tworząc pajęczynkę.Zamiast polewy można użyć wiórków czekoladowych,posypując nimi wierzch ciasta.

Tagi:

jajko tarta jajka