Sposób przygotowania:
Drożdżowy wieniec z orzechowym nadzienieniemWykonanie rozczynu i ciasta:
Rozczyn: Drożdże należy rozetrzeć dokładnie z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką tortową. Następnie przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia rozczynu.
Wykonujemy ciasto: Jajka i oba cukry dać do miski i utrzeć na puszystość. Następnie do mąki dać gotowy rozczyn, olej i utarte jajka z cukrami.
Zagnieść mięciutkie ciasto. Wyrobić je kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. Jeśli ciasto jest zbyt luźne dosypać trochę mąki tortowej, a gdy jest zbyt twarde dolać niewielką ilość ciepłego mleka. Tak wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około półtorej godziny w ciepłe miejsce.
Nadzienie:
Orzechy należy zblendować blenderem razem z miodem, starałam się pozostawić trochę kawałów orzechów, ale można zblendować na gładką masę, jak kto lubi, a następnie orzechy zalać gorącym mlekiem i dokładnie wymieszać, na koniec do masy orzechowej wsypać cynamon i całość dokładnie wymieszać.
Nadziewanie:
Następnie na stolnicy lekko posypanej mąką wałkować wyrośnięte ciasto na prostokąt o wymiarach tak około 27 cm x 36 cm. Rozwałkowane ciasto należy posmarować nadzieniem orzechowym.
Formowanie wieńca:
Następnie ciasto posmarowane nadzieniem zwinąć w roladę i łącząc końce ze sobą uformować koło. Wieniec przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Moja rada: Do środka można włożyć kokilkę, wtedy nasz wieniec będzie miał ładny kształt, ale nie jest to konieczne.
Nacinanie wieńca:
Następnie wieniec należy naciąć bardzo ostrym nożem, tak lekko po ukosie każde nacięcie i wieniec odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do lekkiego podrośnięcia.
Do pieczenia:
Masło lub margarynę roztapiamy i smarujemy nią cały wieniec za pomocą pędzelka, jeżeli będziemy piec z kokilką to również środek wieńca. Na koniec wieniec posypujemy posiekanymi orzechami.
Pieczenie i podanie:
Wieniec piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45-50 minut. Upieczony wystudzić. Jeżeli piekliśmy z kokilką to kokilkę usunąć delikatnie tak, żeby nie uszkodzić wieńca. Podawać. Smacznego.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Jeżeli nie mamy blendera to orzechy można zmielić, lub zmielić większą część, a pozostałe drobno posiekać.
SylaUla
Babeczka35
Dziękuję :)