Sposób przygotowania:
Oponki drożdżowe pomarańczoweETAP 1:
Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać cukier zwykły i łyżkę mąki oraz ciepłe mleko. Rozmieszać i odstawić na kilkanaście minut. Resztę mąki oraz cukier waniliowy wsypać do miski. Dodać żółtka, roztopione i przestudzone masło, serek homogenizowany, ocet i olejek. Dodać zaczyn. Wszystko wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Po wyrośnięciu rozwałkować na grubość około 1,5-2cm. Foremkami wycinać kształty i odkładać na stolnicę. W garnku rozgrzać olej i partiami wkładać oponki.
Smażyć je z obu stron na rumiano i wykładać na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Przestudzić i obtoczyć w cukrze pudrze.