Sposób przygotowania:
Cynamonowo - drożdżowy wieniecWykonanie ciasta:
Rozczyn:
Drożdże rozcieramy z cukrem, miodem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.
Ciasto:
Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, miodem i syropem klonowym na puszystą masę.
Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i jeżeli będzie potrzeba ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.
Wykonanie ciasta:
Masło roztapiamy i lekko studzimy ( powinno być ciepłe, ale nie gorące ). Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części.
Każdą część wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm.
Następnie za pomocą pędzelka smarujemy roztopionym masłem, posypujemy równomiernie cukrem waniliowym, cukrem trzcinowym i cynamonem.
Wykonanie rolad:
Tak przygotowane ciasta zawijamy ściśle w rolady.
Wykonanie ciasta:
Następnie każdy rulon rozcinamy wzdłuż prawie do samego końca.
Formowanie:
Następnie każde rozcięte ciasto zaplatamy jak warkocz i formujemy wieniec. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Pieczenia i podanie:
Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 35 - 40 minut. Gotowe i smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzą dwa takie ciasta jak na zdjęciu.
SylaUla
Babeczka35
Dziękuję:) Syrop klonowy pasuje idealnie do takiego wypieku:)
gosiapiotrek23
Jagodowa
Babeczka35
Dziękuję:)
Babeczka35
Proszę się częstować:)