Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Cynamonowo - drożdżowy wieniec

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Taki wieniec można przygotować na świąteczny stół. Będzie się pięknie prezentował na stole i pysznie smakował. Możemy nim poczęstować gości, każdy może sobie skubnąć kawałek mięciutkiego ciasta przeplatanego cynamonem i cukrem. Zapraszam i polecam.

Cynamonowo - drożdżowy wieniec

Składniki:

Cynamonowo - drożdżowy wieniec

Rozczyn:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki miodu prawdziwego
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 1 szklanka ciepłego mleka

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki cukru waniliowego ( najlepiej z prawdziwą wanilią )
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu prawdziwego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 5 dag masła
  • ewentualnie ciepłe mleko

Dodatkowo:

  • 5 dag masła
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • cukier trzcinowy tak około pół szklanki
  • 2 łyżki cukru waniliowego ( najlepiej z prawdziwą wanilią )
  • cynamon według uznania

Sposób przygotowania:

Cynamonowo - drożdżowy wieniec

Wykonanie ciasta:

Cynamonowo - drożdżowy wieniec
Z podanych składników wykonujemy ciasto drożdżowe.

Rozczyn:
Drożdże rozcieramy z cukrem, miodem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.

Ciasto:
Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, miodem i syropem klonowym na puszystą masę.

Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i jeżeli będzie potrzeba ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.

Wykonanie ciasta:

Cynamonowo - drożdżowy wieniec
Następnie ciasto wałkujemy i smarujemy masłem.

Masło roztapiamy i lekko studzimy ( powinno być ciepłe, ale nie gorące ). Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części.

Każdą część wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm.

Następnie za pomocą pędzelka smarujemy roztopionym masłem, posypujemy równomiernie cukrem waniliowym, cukrem trzcinowym i cynamonem.

Wykonanie rolad:

Cynamonowo - drożdżowy wieniec
Tak przygotowane ciasta zawijamy w rolady.

Tak przygotowane ciasta zawijamy ściśle w rolady.

Wykonanie ciasta:

Cynamonowo - drożdżowy wieniec
Tak przygotowane rolady przecinamy wzdłuż.

Następnie każdy rulon rozcinamy wzdłuż prawie do samego końca.

Formowanie:

Cynamonowo - drożdżowy wieniec
Nastepnie formujemy wieniec i układamy do pieczenia.

Następnie każde rozcięte ciasto zaplatamy jak warkocz i formujemy wieniec. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.

Pieczenia i podanie:

Cynamonowo - drożdżowy wieniec
Tak wykonane ciasta pieczemy do zrumienienia. Gotowe podajemy.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 35 - 40 minut. Gotowe i smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzą dwa takie ciasta jak na zdjęciu.