Izunia1120

Izunia1120

Kucharz
[Przepisów: 9]

wianuszek orzechowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotowanie wianuszka orzechowego:

wianuszek orzechowy

Składniki:

wianuszek orzechowy

 

  • 20 dkg masła lub margaryny
  • 25 dkg cukru
  • otarta skórka z cytryny
  • szczypta soli, 6 jaj
  • 13 dkg mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dkg zmielonych orzechów
  • 20 dkg czekolady deserowej

Sposób przygotowania:

wianuszek orzechowy
Miękki tłuszcz utrzeć z cukrem na puszystą masę. podczas ucierania wsypać skórkę z cytryny oraz sól. Żółtka oddzielić od białek, dodawać stopniowo do utartej masy. Mąkę wymieszać z mielonymi orzechami wsypać po łyżce do masy stale mieszając. Na końcu dodać pianę ubitą z białek oraz drobno posiekaną czekoladę. Przelać do tortownicy wcześniej nasmarowanej masłem. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 160 stopni i piec około 50 minut. Po upieczeniu oblać polewą.

Tagi:

czekolada