Sposób przygotowania:
Wiatraczki
Twarożek utrzyj z mlekiem, olejem, cukrem zwykłym i waniliowym, odrobiną soli i skórką cytrynową. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy, szybko zagnieć- ciasto ma mieć konsystencję dość miękkiej plasteliny. Brzoskwinie osącz, jajko rozbij oddziel białko, żółtko wymieszaj ze śmietanką. Ciasto rozwałkuj dość cienko (ok 3 mm), podsypując mąką wycinaj koła albo kwadraty o średnicy (boku) ok. 10-12 cm. Na środku każdego ułóż połówkę brzoskwini miejscem po pestce do dołu. Kwadraty natnij ukośnie w rogach (koła na obwodzie), boki zwiń do środka, by powstały wiatraczki. (Można posmarować białkiem, by się trzymały). Ułóż luzno na blasze (rosną!), posmaruj po wierzch żółtkiem ze śmietanką, piecz 10-15 minut w temp 200°C. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem. Latem wykorzystuję świeże owoce brzoskwiń, nektarynek i moreli. Trzeba je sparzyć i obrać ze skórki, a brzoskwinie czy nektarynki obgotować przez chwilę w syropie z wody i cukru.