fanatic1125

fanatic1125

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Wiatraczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wartość kaloryczna 1 porcji 30 kcal

Wiatraczki

Składniki:

Wiatraczki

 

  • 2 szklanki mąki
  • 20 dag zmielonego białego sera
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 4 łyżki cukru
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Skórka otarta z całej cytryny
  • Łyżeczka śmietany kremówki
  • Puszka brzoskwiń
  • Jajko
  • Cukier puder do posypania
  • Mąka do podsypania ciasta

Sposób przygotowania:

Wiatraczki
Twarożek utrzyj z mlekiem, olejem, cukrem zwykłym i waniliowym, odrobiną soli i skórką cytrynową. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy, szybko zagnieć- ciasto ma mieć konsystencję dość miękkiej plasteliny. Brzoskwinie osącz, jajko rozbij oddziel białko, żółtko wymieszaj ze śmietanką. Ciasto rozwałkuj dość cienko (ok 3 mm), podsypując mąką wycinaj koła albo kwadraty o średnicy (boku) ok. 10-12 cm. Na środku każdego ułóż połówkę brzoskwini miejscem po pestce do dołu. Kwadraty natnij ukośnie w rogach (koła na obwodzie), boki zwiń do środka, by powstały wiatraczki. (Można posmarować białkiem, by się trzymały). Ułóż luzno na blasze (rosną!), posmaruj po wierzch żółtkiem ze śmietanką, piecz 10-15 minut w temp 200°C. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem. Latem wykorzystuję świeże owoce brzoskwiń, nektarynek i moreli. Trzeba je sparzyć i obrać ze skórki, a brzoskwinie czy nektarynki obgotować przez chwilę w syropie z wody i cukru.