Sposób przygotowania:
Kiełbasa szynkowa
Jedną część mięsa mielimy w maszynce na sitku 8 mm., pozostałą część kroimy w kostkę o grubości 1x1cm.
Mięso przekładamy do miski, dodajemy suche przyprawy razem z żelatyną oraz przeciśnięty czosnek, miód, sól oraz pektosól rozpuszczamy w wodzie, wlewamy do mięsa i dokładnie mieszamy, mięso powinno być kleiste.
Osłonki moczymy w ciepłej wodzie, osuszamy i napełniamy mięsem. Sznurkiem związujemy końce i wstawiamy na dzień i noc do lodówki. Do garnka wlewamy zimną wodę wkładamy kiełbasy i parzymy w temperaturze 75 stopni.
Wyjmujemy z wody i pozostawiamy do ostudzenia, wstawiamy do lodówki.
Mięso przekładamy do miski, dodajemy suche przyprawy razem z żelatyną oraz przeciśnięty czosnek, miód, sól oraz pektosól rozpuszczamy w wodzie, wlewamy do mięsa i dokładnie mieszamy, mięso powinno być kleiste.
Osłonki moczymy w ciepłej wodzie, osuszamy i napełniamy mięsem. Sznurkiem związujemy końce i wstawiamy na dzień i noc do lodówki. Do garnka wlewamy zimną wodę wkładamy kiełbasy i parzymy w temperaturze 75 stopni.
Wyjmujemy z wody i pozostawiamy do ostudzenia, wstawiamy do lodówki.
Beatris
bogusia82
Beatris
Dziękuję za odpowiedź, poszukam przy najbliższej okazji. A na razie zapisuję sobie przepis...
superbaba4
ewelinka377