bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Kiełbasa szynkowa

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 25

Domowa kiełbasa szynkowa jest bardzo aromatyczna i smaczna. Idealna na kanapki, moja rodzina od kiedy robię sama wędliny nie chce już sklepowych.

Kiełbasa szynkowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kiełbasa szynkowa

 

  • 1 kilogram mięsa z szynki

 

  • 1 łyżeczka pektosoli

 

 

 

  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego

 

  • 1 płaska łyżeczka zmielonych ziaren kolendry

 

 

 

  • 0,5 szklanki wody zimnej

 

  • osłonka

Sposób przygotowania:

Kiełbasa szynkowa
Jedną część mięsa mielimy w maszynce na sitku 8 mm., pozostałą część kroimy w kostkę o grubości 1x1cm.

Mięso przekładamy do miski, dodajemy suche przyprawy razem z żelatyną oraz przeciśnięty czosnek, miód, sól oraz pektosól rozpuszczamy w wodzie, wlewamy do mięsa i dokładnie mieszamy, mięso powinno być kleiste.

Osłonki moczymy w ciepłej wodzie, osuszamy i napełniamy mięsem. Sznurkiem związujemy końce i wstawiamy na dzień i noc do lodówki. Do garnka wlewamy zimną wodę wkładamy kiełbasy i parzymy w temperaturze 75 stopni.

Wyjmujemy z wody i pozostawiamy do ostudzenia, wstawiamy do lodówki.
Kiełbasa szynkowa
połowę mięsa kroimy w kostkę, pozostałe mielimy
Kiełbasa szynkowa
do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy oraz wodę
Kiełbasa szynkowa
osłonki napełniamy przygotowanym mięsem.