Sposób przygotowania:
Domowa kiełbasa prawie " Krakowska "przygotowanie
Oba mięsa przygotowujemy osobno- przy takiej ilości będzie łatwiej potem można połączyć.
Mięso I kl kroimy w dużą kostkę i rozbijamy tłuczkiem.
mieszanie
Do obu mięs dodajemy przyprawy i wodę, dokładnie mieszamy przez około 10 minut - obie masy łączymy razem i wyrabiany jeszcze przez kilka minut.
Powiem że to najgorszy etap.
Masę przykrywamy i wkładamy do lodówki, lub zimnej spiżarni na 24 godziny
batony
Po tym czasie osłonkę kroimy na odpowiednie długości- jakie?
Tu musicie pomierzyć swoje garnki , w których będziecie parzyć batony.
Moje mają po 40 cm, moczę przez 20 minut w lekko osolonej letniej wodzie.
Mocno związujemy jeden koniec sznurkiem bawełnianym ,można nadziewać łyżką, ale jeżeli macie maszynkę z przystawką, to będzie o wiele łatwiej:)
Mocno związujemy drugi koniec- najlepiej zostawiać kilka cm osłonki, po pierwszym związaniu, podwijamy koniec i ponownie związujemy, batony nie mogą się rozwiązać.
Wieszamy na 2 godziny do osadzenia
I teraz :
-jeżeli macie wędzarnie to polecam ją podwędzić przez 25-40 minut w 55 st, potem parzymy tak długo aż osiągną w środku temperaturę 75 st
-jeżeli nie to wystarczy ją parzyć ( nie gotować ,w temp 70-80st )w wodzie przez około 1 godzinę-wszystko zależy od ciężaru "batona"
- jak już pisałam do napełniania wystarczy łyżka i drewniana pałka do ubijania, jest to może bardziej pracochłonne, ale smak kiełbasy i wartości odżywcze czy zdrowotne na pewno przeważają nad pracochłonnością
Sparzone batony wkładamy do lodowatej wody, gdy ostygną wieszamy do okapania, a potem wkładamy do lodówki ( u mnie na minimum 12 godzin) i voilà mamy pyszną, zdrową wędlinkę:
kuchenny świat
reanja
zdecydowanie ;)