Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Wiejska zupa z dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Użyć dobrego jakościowo wywaru z kurczaka, by zupa miała aromat i nie była za słona pod koniec gotowania.

Wiejska zupa z dyni

Składniki:

Wiejska zupa z dyni

 

  • 700 dag dyni
  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżka oliwy
  • 30 g masła
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 12 kubków wywaru z kurczaka
  • 125 g stellini albo rissoni
  • posiekana zielona pietruszka

 

Sposób przygotowania:

Wiejska zupa z dyni
Pokroić obraną dynię i ziemniaki w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę i masło w dużym garnku. Dodać cebulę i czosnek i smażyć mieszając na małym ogniu 5 minut. Dodać pokrojoną dynię, ziemniaki i wywar z kurczaka. Zwiększyć ogień, przykryć garnek i gotować 10 minut, aż jarzyny będą miękkie. Dodać makaron i mieszając od czasu do czasu, gotować 5 minut, aż makaron będzie miękki. Posypać zieloną pietruszka. Zaraz podawać