Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chlebki do święconki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Malutkie chlebki w sam raz do koszyczka :) pierwszy raz piekłam je na Wielkanoc, ale wiem, że nie ostatni!

Chlebki do święconki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chlebki do święconki

 

 

Sposób przygotowania:

Chlebki do święconki
Do misy robota wrzucić mąkę, sól. W ciepłym mleku rozpuścić cukier i drożdże. Wlać do misy. Dodać roztrzepane jajka i rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić jednolite ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do potrojenia objętości. Po tym czasie wyjąć na stolnicę, podzielić na kawałki. Z każdego uformować podłużną bułeczkę. Ułożyć na macie (wykorzystałam formę do bagietek). Gdy wyrosną naciąć lekko. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Wystudzić na kratce. 
Chlebki do święconki
Do misy robota wrzucić mąkę, sól. W ciepłym mleku rozpuścić cukier i drożdże. Wlać do misy. Dodać roztrzepane jajka i rozpuszczony tłuszcz.
Chlebki do święconki
Wyrobić jednolite ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do potrojenia objętości.
Chlebki do święconki
Po tym czasie wyjąć na stolnicę, podzielić na kawałki.
Chlebki do święconki
Z każdego uformować podłużną bułeczkę. Ułożyć na macie (wykorzystałam formę do bagietek). Gdy wyrosną naciąć lekko.

Tagi:

jajko jajka chleb